top of page
Skribentens bildLeslie Jensen

Konsten att älska sig själv under klimakteriet: En resa mot självacceptans och självkärlek

Uppdaterat: 20 aug.

Klimakteriet är en tid av stora förändringar – inte bara fysiskt, utan även emotionellt och mentalt. För många kvinnor kan det vara en tid av självtvivel, där gamla osäkerheter bubblar upp till ytan. Det var just i en sådan stund jag stötte på Erin Hansons dikt "Not", och den träffade mig rakt i hjärtat. Den påminner oss om något som är så viktigt, men som vi ofta glömmer: vikten av självacceptans och självkärlek. 

“You’re made of so much beauty, but it seems that you forgot, when you decided that you were defined by all the things you’re not.” 

När vi går igenom klimakteriet, förändras våra kroppar, vår energi, och ibland även vår identitet. Samhället är snabbt med att påminna oss om vad vi förlorar – men det är upp till oss att fokusera på vad vi fortfarande har och vad vi kan vinna. Hur ofta stannar vi upp och reflekterar över hur vi ser på oss själva? I vår strävan att möta andras förväntningar och normer, glömmer vi ofta bort att ta hand om oss själva. 

Vi kanske har tillbringat åratal med att förverkliga andras drömmar, leva efter deras regler och försöka passa in i deras mallar. Men vad händer med våra egna drömmar? Vad händer med vår egen lycka, vårt eget välmående? 


Mitt i livets förändringar och omställningar är det lätt att börja tvivla på vårt eget värde. Men det är just då vi behöver påminna oss om att vi är mer än tillräckliga, precis som vi är.  


När livet känns tungt och kroppen förändras på sätt som vi kanske inte förutspådde, kan vi behöva påminna oss om Hansons citat och lyfta blicken för att se allt det vi faktiskt har uppnått, allt det vi fortfarande kan och den skönhet som fortfarande finns i oss – en skönhet som har fördjupats genom åren. 


Den här dikten fungerar som en väckarklocka – en påminnelse om vikten av att återupptäcka och omfamna den vi är, utan att ständigt söka godkännande utifrån. Den talar direkt till oss och påminner oss om att vi, trots våra osäkerheter och tvivel, är vackra precis som vi är. Men i vår strävan att passa in, glömmer vi ofta bort att uppskatta vår egen unika skönhet och styrka. 


När var senaste gången du verkligen tog dig tid att ta hand om dig själv, både fysiskt och mentalt? När tillät du dig själv bara vara, utan att tänka på vad andra kanske tycker eller förväntar sig? Självkärlek handlar om att sätta sig själv först – inte på ett själviskt sätt, utan på ett sätt som gör att vi kan vara våra bästa jag, både för oss själva och för andra. 


Det är dags att vi börjar fira vår egen resa, vår egen individualitet. Att vi slutar döma oss själva genom andras ögon och istället ser på oss själva med samma kärlek och omtanke som vi så ofta ger andra. Sann kraft och styrka kommer inte från att försöka leva upp till någon annans ideal, utan från att fullt ut acceptera och älska oss själva för dem vi är. 


Den här resan mot självkärlek och självacceptans under klimakteriet är inte alltid enkel, men den är nödvändig. Genom att börja med oss själva, genom att prioritera vår egen hälsa och lycka, berikar vi inte bara våra egna liv utan skapar också en positiv kraft som sprider sig till dem vi älskar och bryr oss om. 


Avslutande Tankar 

Erin Hansons dikt är en kraftfull påminnelse om att det är okej att vara precis den man är. Självacceptans och självkärlek är inte bara något vi ska tala om – det är något vi aktivt ska praktisera varje dag. Först när vi verkligen accepterar och älskar oss själva kan vi leva fullt ut och nå vår fulla potential. 


Du är så mycket mer än det Du inte är


Ta hand om dig själv lite mer. Älska dig själv mycket mer. Du är värd det. 

 

Varma kramar, 

Leslie 

 

 

 

8 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page